Europolis ,sau micutul port Sulina

 Despre micutul port la Dunare,Sulina se pot spune multe.Iata ca el si-a gasit locul si in literatura romana .Jean Bart,pe  numele real Eugeniu P. Botez evoca viata din oras de pe la jumatatea secolului al XIX-lea in romanul sau numit "Europolis" care contine 17 capitole notate cu cifre romane dar si un capitol numit "Epilog".In acea perioada isi avea sediul in Sulina si Comisia Europeana a Dunarii.In opera lui Jean Bart este prezent si orgoliul si gelozia dar si iubirea.Nimeni in locul lui nu ar  fi putut prezenta mai romantic si mai frumos viata in Sulina si activitatea portuara dar si idilele dintre Penelopa si Stamati,un adevarat cuceritor de altfel dar si cea dintre Neagu si Evantia.Acestea sunt o parte dintre personajele care ne retin mai mult atentia.Situatiile desi diferite,urmaresc acelasi fir si anume conditia femeii in societate si evolutia ei odata cu aparitia diferitelor framantari amoroase.

Personal stiam cate ceva despre Sulina,intrucat am vizitat-o de vreo 3 ori.Este un orasel pe cat de mic pe atat de atragator.

Ce m-a impresionat insa la romanul "Europolis"?Mi-a placut atat povestea portului si istorisirile despre activitatea portuara dar si personajele cu povestile lor si mai ales felul in care autorul atrage atentia asupra ipocriziei umane ,care aflata in preajma unui miraj seducator ,precum bogatia isi leapada mastile pana la ultima,cea mai ascunsa.

Viata Sulinei,port la Dunare este intr-o tensiune crescanda .O veste vine printr-o scrisoare.Va sosi aici americanul,fratele lui Stamati Marulis,patronul cafenelei .Penelopa este orfana de mica,dar traieste o perioada la unchiul sau ceea ce i se potriveste de minune;totusi pana la 17 ani norocul i se schimba si accepta casatoria cu Stamati chiar daca acesta din urma este mai in varsta decat ea ,dar fara personalitate ,in schimb este un om muncitor si omenos ;astfel adorata ca o regina,soseste in Sulina si lunile incep sa curga .

Aproape imediat ,cade in tristete si monotonie pentru ca acum se va vedea diferenta dintre traiul de pe malurile Bosforului si cel din micul port la Dunare,Sulina este uriasa. 

Evantia este o negresa exotica si este fiica Americanului va primi in cel  mai crunt lectia despre rautatea oamenilor .Desi a fost primita la inceput cu fast ,curtata,ravnita,disputata,ajunge ulterior victima.Si mai rau decat sa fii lovit in punctul unde candva pluteai,nu poate fi nimic.

Sa vedem ce se intampla si cu Necula,Americanul..El este mereu un tip rezervat si misterios,cu strategii fantastice in situatii limita ,pentru care se gasesc sfatuitori inimosi la tot pasul.

Ce  face totusi Neagu,cel caruia ii bate la usa iubirea .Nu este suficient de hotarat,asa ca va trebui sa alerge singur dupa ea.



Imagini de pe faleza si plaja din Sulina(2019)



Ce este insa Europolis ?O tragedie cu o nota exotica sau povestea unei farse scrisa cu umor autohton?Ramane sa descoperiti citind cartea.





Scoala a inceput cu o promotie interesanta,valabila pana pe 26 septembrie.
















libris.ro%20

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Pacienta tacuta-Alex Michaelides

O privire asupra Drepturilor Copilului

Social-democratie si sindicalism