12 reguli de viata

libris.ro%20 "12 reguli de viata " este o carte vie.Are haz,are nerv si te scoate din comoditatea intelectuala.Interogatiile filosofice,diagnosticele psihologice si explicatiile etologice prind viata prin anumite anecdote sau dezvaluiri autobiografice.Mai jos aveti 5 ilustrari ale vioiciunii de spirit care l-au transformat pe psihologul canadian Jordan Peterson intr-un star mediatic.Sunt 5 povesti de viata din cele 12,fiecare cu morala ei.
1.Prietenul destructiv.Peterson a copilarit in conditiile aspre ale unui orasel friguros,Fireview din mohorata prerie canadiana.La 15 ani,il convinge pe prietenul cel mai aproipiat,Chris sa faca o excursie la Edmonton vrea sa-si cumpere iarba .Peterson rememoreaza faptul ca si-au petrecut weekendul beti in camera de hotel,desi calatorisera foarte mult ei nu au vazut nimic,sau nu au retinut nimic din ceea ce au vazut.Chris va avea o cadere psihica si se va sinucide la 30 de ani.Morala acestei istorioare este urmatoarea:Sa-ti alegi niste oameni benefici pentru tine este o decizie corecta ,nu egoista.Imprieteniti-va cu oameni care isi doresc ceea ce e mai bun pentru voi.
2.Cine bate la usa. Pe când Peterson, proaspăt căsătorit, locuia cu chirie într-un mic bloc, proprietarul acestuia, un motociclist alcoolic și trecut prin multe, inclusiv prin închisoare, îi bate în miez de noapte la ușă. Voia să-i vândă un cuptor cu microunde, căci nu mai avea bani de băutură. „I-am spus cât de direct și de gentil am putut că nu mă interesa oferta lui. I-am amintit cum îmi zisese că încerca să renunțe la băut. I-am spus că nu ar fi bine pentru el ca eu să-i dau bani”, povestește Peterson. „S-a holbat la mine serios, fără să vorbească, preț de vreo 15 secunde. S-a întors apoi și a plecat. Nu numai atât, dar și-a amintit apoi conversația noastră, în ciuda stării lui de intoxicare acută. Nu a mai încercat niciodată să-mi vândă ceva”, își amintește Peterson.
Morala: „A rosti adevărul înseamnă a aduce la Ființă acea realitate în care se poate trăi cel mai bine. Privește înspre adevăr. Rostește adevărul.
3.Un prunc greu de strunit.Intr-o seara un cuplu din vecini il lasa pe baietelul de doi ani in grija familiei Peters.Parintii vroiau sa iasa in oras si urmau sa recupereze odrasla tarziu in noapte.Asa ca psihologului nostru ii va reveni misiunea de a-l pune pe baietel sa se culce.Acesta descopera ca pustiul are personalitate,si cu toate acestea reuseste sa-l ademeneasca,sa-l faca sa se culce.Dar care este morala?Disciplinarea si pedeapsa trebuie tratate cu grija.E de inteles ca ti-e teama sa le pui in practica desi ambele sunt necesare.
4.Riscul pe role.Peterson povesteste ca era o vreme cand copii se plimbau cu rolele(faceau skateboarding) pe latura vestica a unui Amfiteatru al Universitatii din Toronto ,iar lui ii placea sa ii priveasca.Exista insa o problema si anume ca autoritatile decid ca pe acel loc sa planteze cateva obstacole pentru a-i opri din cascadoriile lor periculoase.Copii ramasi fara loc de joaca inventeaza un loc de joaca si mai periculos,anume alergatul pe acoperisul scolii din cartier.Peterson observa un lucru interesant:copii au nevoie de locuri de joaca periculoase pentru a-si putea dezvolta abilitatile.Morala este una cat se poate de interesanta si anume:Suntem conditionati sa ne placa riscul.Ne simtim invigorati si entuziasmati cand actionam in prezent ca sa ne optimizam performanta viitoare.Altfel,am duce o existenta trandava,ramanand necultivati ,indiferenti,nepasatori.
5.Cine bate la usa
Pe cand Peterson proaspat casatorit ,locuia cu chirie intr-un bloc ,proprietarul acestuia,un motociclist alcoolic si trecut prin multe ,inclusiv prin inchisoare ,ii bate in miez de noapte la usa .Vroia sa-i vanda un cuptor cu microunde ,din cauza faptului ca nu mai avea bani de bautura.Peterson refuza oferta proprietarului,de a cumpara de la acesta cuptorul cu microunde .el pleaca dar intre timp .Si de aici putem desprinde o concluzie:Cunoasterea aprofundata a fragilitatii si a mortalitatii poate inspaimanta,otravi si separa.Dar poate si trezi.

Acestea sunt doar cateva intamplari din viata lui Peterson ,eu consider ca este un titlu tentant ,atragator si foarte bine vandut pe site-ul celor de la amazon.comNoi putem atasa chiar aici cateva oferte de preturi ale acestei carti:








Pentru ca surprizele nu se opresc aici mai jos veti vedea un banner cu o super oferta de la cartepedia.ro


cartepedia.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Pacienta tacuta-Alex Michaelides

O privire asupra Drepturilor Copilului

Social-democratie si sindicalism