Atitudinea este totul
In principiu,indiferent de situatie ,reusita noastra in viata depinde si de atitudinea pe care o avem in acel moment.Cu cat atitudinea noastra este mai pozitiva,cu cat suntem mai optimisti,cu atat sansele de reusita sunt mai mari.Intrebarea care se pune este urmatoarea:De ce unii oameni reusesc tot ceea ce isi propun,iar altii nu?Care este diferenta dintre ei si ce ar putea face pe cineva,pentru a se numara printre invingatori?Evident ca totul tine de atitudine si de capacitatea de a te imagina in postura de invingator ,iar Jeff Keller,autorul cartii care poarta numele articolului nostru da exemple concrete de oameni care au reusit in viata datorita faptului ca au pastrat in minte imaginea lor,atingand obiectivele propuse.Aceasta carte este un adevarat ghid pentru a deveni invingator.De pilda poti deveni invingator,daca te si vezi in aceasta postura.
1.Ce inseamna sa avem o atitudine pozitiva
Ca să înţelegem ce înseamnă o atitudine pozitivă, este bine să clarificăm ce înseamnă atitudinea. Atitudinea, conform specialiştilor în psihologie, este poziţia internă pe care o adoptăm faţă de o situaţie socială sau faţă de o persoană şi ea este cea care determină modul în care vom răspunde sau acţiona. Astfel, putem distinge atitudinea faţă de sine şi atitudinea faţă de societate. Atitudinea pozitivă semnifică o poziţie optimist-realistă, atât faţă de propria persoană, cât şi faţă de ceilalţi.
2.Importanta atitudinii pozitive in relatia cu ceilalti
Atitudinea faţă de sine reflectă caracteristicile imaginii de sine. Dacă ai o imagine de sine bună atunci şi atitudinea ta faţă de tine va fi pozitivă. Atitudinea este „reprezentantul” sinelui nostru, rădăcinile sale sunt interioare, însă rezultatul sau este exterior. Ea poate fi cel mai bun prieten al nostru sau cel mai aprig duşman. Dacă ne formăm o atitudine deschisă, binevoitoare şi reuşim să observăm şi să evidenţiem aspectele pozitive ale vieţii, oamenii se vor simţi atraşi de noi şi vom reuşi să punem bazele unei relaţii. Cine îşi doreşte să stea în preajma unei persoane cu o atitudine posomorâtă şi pesimistă?Genul acesta de atitudine iti da starea acelei persoane posomorate.
3.Cum poti ajunge sa ai o atitudine pozitiva
Atitudinea necesită o permanentă ajustare, este bine să lucrăm la ea tot timpul. Iată doar câteva modalităţi pentru a ne însuşi şi menţine o atitudine pozitivă:
- să ne cultivăm o vorbire interioară pozitivă;
- să schimbăm gândurile negative;
- să învăţăm să identificăm aspectele pozitive ale vieţii;
- să fim recunoscători pentru lucrurile bune din viaţa noastră;
- să ne odihnim mai mult;
- să facem exerciţii fizice regulat;
- să facem complimente şi să fim politicoşi;
- să ne dezvoltăm simţul umorului şi să râdem cât mai mult.
Zilnic suntem influenţaţi de lucruri negative care provin din diverse surse. Pentru a putea face fata putem exersa astfel încât să descoperim lucrurile bune din noi şi ceilalţi. În orice „problemă” există şi lucruri bune. Ce ar fi dacă am transforma o „problemă” într-o „binecuvântare”? Atitudinea şi nu realizările este cea care ne aduce fericirea. Şi să nu uităm că o atitudine pozitivă ne ajută să ne valorificăm potenţialul.
5.Care sunt riscurile la care ne expunem daca avem o atitudine negativa?
Atunci când avem o atitudine negativă, avem o imagine distorsionată asupra vieţii. Tendinţa este să observăm şi să reliefăm aspectele negative şi cu cât ne concentrăm mai mult asupra lor, cu atât descoperim mai multe. Formăm un cerc vicios. Această atitudine se va reflecta atât asupra noastră, cât şi asupra relaţiilor cu ceilalţi (familie, prieteni), iar atitudinea faţă de ceilalţi determina atitudinea celorlalţi faţă de noi. Şi uite aşa întărim şi mai mult acest cerc vicios care nu ne aduce deloc beneficii.
6.Care sunt factorii care influenteaza atitudinea unei persoane?
Atitudinea nu este altceva decât obişnuinţe ale gândirii, iar obişnuinţele se pot dobândi. O acţiune repetată devine o atitudine realizată. Factorii care ne pot influenţa atitudinea sunt, în primul rând, propriile noastre convingeri despre sine şi ceilalţi, familia, mediul în care ne desfăşurăm activitatea (serviciu, şcoală), cercul de prieteni şi, nu în ultimul rând, ceea ce citim şi ascultăm.
Comentarii
Trimiteți un comentariu