Pacienta tacuta-Alex Michaelides

"Pacienta tacuta" este o carte scrisa de Alex Michaelides .Protagonista acestui roman este Alicia ,care da toata lumea,toate scenariile,toata imaginatia peste cap.Reuseste sa surprinda regretul,emotia si neputinta.
Sa vedem acum ipostazele din care este vazut romanul "Pacienta tacuta".

1.Adevarul tainuit sub impactul socului si al setei de dreptate

Adevarul nu mai e o surpriza pentru nimeni.Alicia e o pictorita cunoscuta isi ucide sotul,pe Gabriel.Cu toate astea situatia crimei nu se clarifica.In jurul Aliciei mai apare un mister .Sotia criminala tace.Nu dezminte,nu spune nimic,nu se apara.Desi o asteapta privarea de libertate,tacerea Aliciei o scapa de inchisoare.Alicia nu e totusi libera .Ea este pacienta intr-un spital si devine obiect de studiu intr-un spital pentru medicii de acolo.Se transforma intr-un sac sau robot burdusit de medicamente.Nu este in siguranta nici acolo pentru ca are momente cand ataca alte paciente cand e agitata.Solutia este una singura-mai multe medicamente si izolarea intr-o camera obscura,
Singurul mod in care Alicia isi recunoaste vina si spune adevarul este un nou gen de tablou numit ALCESTA.

2.Adevarul declansat de factori exteriori

Desi te-ai fi asteptat ca si cititor ca relatarea sa o faca Alicia ,totusi autorul gaseste o alta solutie si anume vocea care spune povestea este Theo Faber care este psihoterapeut.Interesant de urmarit este si modul in care psihoterapeutul relateaza .Theo spune povestea Aliciei din dorinta de a lucra in spitalul in care Alicia este pacienta si chiar isi doreste sa o aiba pacienta.Theo vrea sa inteleaga de ce Alicia tace,ce se intampla cu ea.El vrea saa o faca sa vorbeasca.

3.Psihoterapeutul vindeca pe pacienti,sau se vindeca pe sine prin pacienti

Daca stam si ne gandim ,un psihoterapeut isi vindeca pacientii,dar Theo Fabber este un psihoterapeut ceva mai atipic.Din paginile acestei carti poiti vedea de fapt ce lupte se dau in sufletul lui Faber si in ce intuneric se scalda acesta(sufletul).Asadar unii psihoterapeuti cauta sa se vindece pe sine,iar Fabber are mare nevoie de asta."Pacienta tacuta" e un thriller psihologic.Michaelides este autorul care stie pe ce butoane sa apese,cum sa acceseze prin cuvinte planul  psihic uman.Theo incearca sa ajunga la pacienta lui,iar pentru acest lucru face tot posibilul,aplica toate metodele.Spera ca macar una dintre metode sa dea roade.Ei bine au dat,dar nu rezultatele dorite de el.Desi este un psihoterapeut bun,metodele lui Theo atrag atentia in sens negativ.A fost chiar atacat de Alicia,si a vazut ca lipsa tratamentului pune in pericol viata celor din jur.Theo e psihoterapeutul bun la spital, dar în viața de familie înfruntă demoni, trăiește în negura geloziei, cade pradă viciilor și nu are altă soluție în afara tăcerii absolute. Theo, de ce tace Alicia? Dar tu ce motiv ai?

4.Pacienta tacuta-vinovatul fara vina sau adevarul orbeste

E Alicia doar vinovata?Ceva lipseste totusi din povestea asta.Ai putea crede că Theo Faber nu o cunoaște pe Alicia decât în urma vâlvei care s-a tot făcut atunci când l-a omorât pe Gabriel. Să fi fost el atât de impresionat de povestea asta? El a înțeles-o cel mai bine, el i-a acceptat tăcerea, a înfruntat-o și a făcut față oricărei provocări atunci când venea vorba de ea. Oare ce scop să fi ajut Faber? Compasiunea sau poate pentru că povestea lor avea foarte multe puncte comune? Misterul continuă, dar nu pentru multă vreme.

4.Atractie totala sau nevoia de justificare-motive pentru a actiona inspre celalalt

Toți medicii din spital, ba chiar și pacienții de acolo  simțeau interesul pe care-l manifesta Theo față de Alicia. Implicarea sentimentală/ emoțională poate denatura modul în care acționezi atunci când vine vorba despre un pacient cu probleme. Asta au încercat să-i spună și colegii săi. Dar nu voia să audă, ci voia să o facă pe Alicia să vorbească, să-și spună versiunea personală.Oare sa 










Aici aveti promotia "Raftul  Festivalului Enescu 


carturesti.ro%20

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O privire asupra Drepturilor Copilului

Noi aparitii la Editura Litera