Acordul de recunoastere al vinovatiei

In societatea romaneasca a ultimilor ani a fost sesizata lipsa celeritatii procedurilor penale dar si faptul ca gradul de incredere al justitiabililor in actul de justitie este in scadere,impunandu-se cresterea nivelului de transparenta a procedurilor.In acest context avandu-se in vedere ca legislatia nationala trebuie sa corespunda standardelor impuse de obligativitatea respectarii dreptului la un proces echitabil cu toate corelativele sale,noul cod de procedura penala a adus importante schimbari in ceea ce priveste procedurile ce pot avea loc in cadrul unui proces penal ,modificari ce practic au restructurat logica procesuala prezenta in cadrul noului model de proces penal ,fiind atenuata natura inchizitoriala a sistemului procesual penal romanesc  fiind introdusa metoda de tip adversial.
Acordul de recunoastere a vinovatiei este o procedura speciala cu caracter de noutate pentru legislatia penala din Romania,fiind reglementata de Titlul IV al partii speciale al Codului de procedura penala,art.478-488.
Conform expunerii de motive a C.proc.pen. prin introducerea acestei proceduri speciale s-a dorit reducerea duratei de judecata a cauzei,simplificarea activitatii din faza de urmarire penala si economisirea resurselor banesti si umane in cadrul procedurilor judiciare.Legiuitorul roman s-a inspirat din sistemul penal francez dar procedura exista in modalitati-asemanatoare si in legislatia altor state europene.
Noutatea institutiei in procedura noastra penala a generat o interpretare pe alocuri confuza.Ar fi de semnalat cateva probleme:

  1. Una dintre conditiile acordului este ca pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunea ce formeaza obiectul cauzei sa fie amenda sau inchisoare de cel mult 7 ani [art 480 alin(1) C .proc.pen].Fata de aceasta conditie ,rezulta ca se pot incheia acorduri de recunoastere a vinovatiei cu privire la legi sanctionate cu pedeapsa detentiunii pe viata sau cu inchisoarea a carui minim special depaseste 7 ani (spre exemplu in cazul infractiunilor de omor,ucidere din culpa care a avut ca rezultat moartea a doua  sau mai multe persoane ,loviri sau vatamari cauzatoare de moarte ,trafic de persoane,trafic de copii ,viol,talharie calificata luare de mita,falsificare de monede,tradare sau spionaj).In opinia noastra conditionarea recunoasterii vinovatiei in functie de pedeapsa prevazuta de lege in functie de obiectul cauzei.Avand in vedere ca inculpatul accepta incadrarea juridica data faptei de procuror si participa la de individualizare a pedepsei,consideram ca ar fi fost firesc ca incidenta procedurii speciale sa depinda de limitele de pedeapsa rezultate din incadrarea juridica.Alte conditii ale acordului de recunoastere a vinovatiei sunt:
  2. inculpatul sa recunoasca fapta si sa recunoasca incadrarea juridica pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala [art 482 lit g) C. proc pen]
  3. se pune problema daca declaratia de recunoastere data de inculpat in perspectiva incheierii acordului este revocabila ori nu.
  4. avizele procurorului ierarhic superior si efectele acestora
  5. atunci cand in cauza sunt cercetati mai multi inculpati se pot incheia acorduri de recunoastere cu toti sau numai cu o parte din ei
  6. obiectul negocierii
  7. in cazul in care se incheie acord numai cu privire la unele fapte sau cu privire numai la unii inculpati,iar pentru celelalte fapte sau inculpati se dispune trimiterea in judecata,sesizarea instantei se poate face separat.
  8. potrivit art 484 alin. (1) C. proc. pen daca acordului de recunoastere a vinovatiei ii lipseste vreuna dintre mentiunile obligatorii sau daca nu au fost respectate conditiile prevazute la art 482 si 483 C. proc. pen instanta dispune acoperirea omisiunilor in cel mult 5 zile si sesizeaza in acest sens pe conducatorul Parchetului care a emis acordul.
  9. se pune intrebarea daca instanta poate ridica din oficiu problema incadrarii juridice mentionata in acord.
Cartea la care facem referire debuteaza cu scurte consideratii introductive si precizari terminologice examinand elementele de justitie negociata ale procedurii in discutie,urmate de o prezentare analitica cu trimiteri la cazuri practice a dispozitiilor legale care reglementeaza tematica abordata.Capitolul V isi propune o cercetare a principalelor asemanari si deosebiri dintre institutia acordului de recunoastere a vinovatiei si o alta procedura simplificata-recunoasterea vinovatiei,art 379 si urm. c.proc pen ,in scopul evaluarii oportunitatii aplicarii fiecareia dintre cele doua proceduri.dupa parerea personala aceasta procedura poate constitui obiectul unor abuzuri din partea procurorilor in sensul ca se poate ajunge la fel de troc in care procurorul ii propune inculpatului sa-i toarne pe alti asa zisi suspecti in schimbul absolvirii de pedeapsa sau al micsorarii ei.Se poate intra usor aici si in sfera amenintarii sau santajului in sensul ca..nu mi-l dai pe cel pe care-l vreau nu ai sa vezi inchiderea dosarului.Mi se pare o carte deosebit de interesanta care poate face obiectul unui studiu amplu pentru studentii la drept sau cei care profeseaza in domeniul justitiei.Ea se gaseste aici:http://bit.ly/2kASNWu

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Pacienta tacuta-Alex Michaelides

O privire asupra Drepturilor Copilului

Social-democratie si sindicalism