Drept penal roman-Partea Generala .Activitatea legii penale

In acest articol vom discuta despre o frumoasaramura a dreptului public poate dupa parerea mea cea mai frumoasa si anume Dreptul penal-Partea generala.Peste tot putem initia discutii despre ceea ce inseamna o fapta penala, un suspect al unei infractiuni.Dar de unde aflam aceste lucruri?Exact din disciplina mentionata mai sus.Dar pentru a intelege mai bine aceste notiuni,trebuie sa cunoastem modul cum se aplica dispozitiile din codul penal si cel de procedura penala.Pentru o aplicare cat mai corecta a legii penale trebuie sa tinem insa cont de doua coordonate si anume timpul si spatiul
1.Activitatea legii penale 
.Asadar vom face referire la aplicarea legii in spatiu si aplicarea legii penale in timp.dovada este articolul 3 din Codul penal care prevede urmatorul lucru :Legea penala se aplica infractiunilor savarsite in timpul cand ea se afla in vigoare.
Intrarea in vigoare a legii penale are loc:

  • la 3 zile de la data publicarii in monitorul Oficial ,sau la o data ulterioara prevazuta in lege
  • in momentul publicarii ei in Monitorul Oficial ,in cazul ordonantelor de urgenta ale guvernului ,daca in textul lor nu este prevazuta alta data.
Despre iesirea din vigoare a legii penale putem spune ca are loc in urmatoarele moduri:

  • prin abrogarea legii sau a ordonantei de urgenta 
  • prin modificarea legii sau a ordonantei de urgenta
  • prin ajungerea la termen sau prin incetarea starii sau circumstantelor exceptionale,in cazul legii temporare 
  • prin efectul unei decizii de neconstitutionalitate admise,in anumite conditii;
Dar dupa cum bine stim o lege nu dainuie vesnic si este inlocuita cu alta lege,actualizata spunem ca legea actuala este abrogata si va intra in vigoare o noua lege penala .Abrogarea este si ea de doua feluri si anume:

    cartepedia.ro
  1. expresa-se prevede explicit ca o anumita dispozitie/lege se abroga.abrogarea nu echivaleaza in toate cazurile cu dezincriminarea ,fapta putand fi incriminata de o alta norma penala ,fie sub o alta denumire fie ca varianta agravata /atenuata a altei infractiuni ,fie intr-o lege penala generala,cand se abroga incriminari din legea speciala.De exemplu daca se abroga o infractiune complexa nu se retine dezincriminarea daca faptele sunt in continuare incriminate in mod autonom.
  2. tacita-legea noua reglementand aceeasi materie ,este incompatibila cu reglementarea anterioara (de principiu o norma generala va putea abroga implicit doar o alta norma generala;daca incompatibilitatea apare intre o lege noua speciala si o reglementare veche generala ,ar fi necesara mentionarea expresa a normei modificatoare ;in practica acest fapt nu se intampla intotdeauna)
  3. daca o norma penala face trimitere la o alta norma determinata ,de la care imprumuta unul/mai multe elemente ,modificarea normei completatoare atrage si modificarea normei incomplete.Similar,daca se abroga norma completatoare norma incompleta pastreaza elementele preluate ,in forma existenta la data abrogarii ,daca legea nu dispune altfel 
  4. in cazul normelor in alb(cadru), ,abrogarea normei completatoare nu echivaleaza cu abrogarea normei in alb dar o face inaplicabila pentru ca fapta a fost dezincriminata 
  5. exceptional,unele dispozitii ale legii pot subzista (dispozitii tranzitorii)
Pentru mai multe informatii eu voi atasa aici o adresa care contine o carte de Drept penal general ,scrisa de penalistii Constantin Mitrache si Cristian Mitrache .
http://bit.ly/2xZJpWm


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Pacienta tacuta-Alex Michaelides

O privire asupra Drepturilor Copilului

Social-democratie si sindicalism