Exceptia de neexecutare a contractului

As vrea ca in acest articol sa discutam despre un lucru interesant,o tema din dreptul civil.Este vorba asa cum vedem din titlu despre "Exceptia de neexecutare a contractului".Sa vedem intai in ce act normativ este reglementata aceasta exceptie.Ea este reglementata de Codul civil in sectiunea a 6-a a capitolului dedicat remediilor neexecutarii intitulata "Cauze justificative de neexecutare a obligatiilor contractuale " ,printr-un singur articol -1556 C.civ.Plasarea reglementarii in aceasta sectiune,indica o conceptie primara a legiuitorului ,cea de a vedea in exceptia de neexecutare o cauza justificata de nerespectare a principiului fortei obligatorii.Sa vedem totusi ce reprezinta aceasta exceptie de neexecutare a contractului si ce origini are.
1.Notiune.Origini.
In principiu ,prestatiile promise reciproc de partile contractante trebuie sa fie executate simultan :cumparatorul este obligat sa plateasca pretul in momentul in care i se preda bunul;fiecare copermutant trebuie sa predea bunul promis in schimb.Regula simultaneitatii executarii prestatiilor ,regula de baza sau efect special al contractelor sinalagmatice este prevazuta expres in art. 1555 alin.(1) C. civ. care prevede ca:"Daca din conventia partilor sau din imprejurari nu rezulta contrariul,in masura in care obligatiile pot fi executate partile sunt tinute sa le execute in acest fel."
Din punct de vedere istoric ,originea partiala a institutiei se regaseste in dreptul roman si este legata de principiul pacta sund servanda .Cu toate acestea expresia da astazi a exceptiei de neexecutare o gasim abia in dreptul canonic medieval unde era legata de acelasi principiu al fortei obligatorii si unde se considera ca aplicarea acestuia este suspendata in cazul neexecutarii contractului de catre una dintre parti.In dreptul canonic exceptia de neexecutare era admisa chiar si in contractele informale care teoretic nu dadeau dreptul la actiune in virtutea regulilor mostenite din dreptul roman.In dreptul modern temeiul acestui remediu s-a deplasat spre alte explicatii.Cu toate acestea exceptia de neexecutare este universal recunoscuta in dreptul comparat.
2.Conditiile exceptiei de neexecutare .
Pentru a putea invoca exceptia de neexecutare a contractului trebuie sa fie indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
  1. referitor la natura obligatiilor executate:  obligatiile reciproce ale partilor trebuie sa isi aiba temeiul in acelasi contract sinalagmatic [chestiune prevazuta in art. 1556 alin(1) C.Civ].Nu este suficient ca doua persoane sa fie in acelasi timp si debitor si creditor una fata de cealalalta.Aceasta situatie trebuie sa rezulte din aceeasi relatie juridica.Astfel cumparatorul nu poate refuza sa plateasca pretul pe motiv ca vanzatorul ii datoreaza o suma de bani pe care cumparatorul i-a imprumutat-o.In schimb vanzatorul poate refuza sa predea bunul pana la plata integrala a pretului.
  2. conditiile neexecutarii.Din chiar textul art. 1556 alin(1) C civ se deduce conditia conform careia pentru invocarea acestui remediu trebuie sa existe o neexecutare a obligatiilor,chiar partiala ,dar suficient de importanta din partea celuilalt contractant.Cauza neexecutarii nu intereseaza,ea poate fi culpa debitorului sau chiar forta majora care impiedica pentru moment pe debitor sa execute obligatia.Daca insa neexecutarea datorata fortei majore este definitiva,vom fi in prezenta imposibilitatii fortuite de executare care duce automat la incetarea contractului.
  3. obligatiile reciproce trebuie sa fie ambele exigibile.In principiu din acelasi art. 1556 alin.(1) se deduce ca exceptia de neexecutare poate fi invocata numai daca obligatiile reciproce sunt ajunse la scadenta sau trebuie executate imediat [dupa regula prevazuta la art. 1495 alin(1) C.civ. privitoare la plata obligatiilor fara termen].
  4. neexecutarea sa nu se datoreze ,faptei celui care invoca neexecutarea ,fapta care l-a impiedicat pe celalalt sa-si exercite obligatia.Conditia nu necesita precizari complexe.
  5. raportul contractual prin natura sa trebuie sa presupuna regula executarii simultane a obligatiilor celor doua parti.
Pentru mai multe informatii in ce priveste aceasta tema puteti consulta o carte pe care v-o recomand si care se numeste Drept civil.Teoria generala a obligatiilor,ramura a Dreptului civil care se studiaza in anul II,semestrul II la facultatea de Drept.






Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Pacienta tacuta-Alex Michaelides

O privire asupra Drepturilor Copilului

Social-democratie si sindicalism