Clasificarea actelor de procedura.Cererile

Am inceput in articolul anterior sa discutam despre actele de procedura in procesul civil.Acolo am dat o definitie,am analizati apoi importanta si conditiile actelor de procedura.In acest articol vom continua sa discutam despre actele de procedura si vom face o clasificare iar apo vom vorbi despre cereri.
1.Clasificarea actelor de procedura
Aceasta clasificare a fost realizata in functie de mai multe criterii si anume:
    A)in raport de organele sau persoanele care le intocmesc ori de la care emana actele de procedura se impart in:
       a)actele partilor sunt cele mai numeroase,urmarind finalitati diferite :promovarea unor pretentii ,invovarea unor incidente procedurale,realizarea apararii etc.Exemplu:cererea de chemare in jdecata,intampinarea,cererea reconventionala ,cererea de exercitare a unei cai de atac ,cererea de punere in executare a unei hotarari etc.
       b) actele instantei -avand in vedere finalitatea diferita a actelor instantei deosebim:
             acte de decizie ,prin care se solutioneaza conflictul intre parti(hotararea judecatoreasca),respectiv celelalte decizii luate de instantele de judecata (ex. incheierea de sedinta)
             acte de comunicare  acelea prin intermediul carora instanta de judecata incunostinteaza partile despre anumite masuri(ex.citarea partilor sau a altor participanti).
             acte de documentare procesuala :sunt acele acte prin intermediul carora se consemneaza unele declaratii de vointa ale partilor sau ale altor participanti (ex. procesul-verbal de consemnare a unei marturii)
        c) acte ale organelor auxiliare justitiei (acte ale organelor de executare (ex:actele organelor de executare ,procesele-verbale de luare a masurilor asiguratorii,dovezile privind comunicarea actelor de procedura etc);
        d) acte ale altor participanti la proces (ex. depozitiile martorilor ,intocmirea si depunerea raportului de expertiza)  ;
        e) actele tertelor persoane care largesc cadrul procesual cu privire lka subiectele procesului sau chiar cu privire la obiectul acestuia;
    B) In functie de modul de efectuare ,actele de procedura se clasifica in:
         a)acte scrise :cererea de chemare in judecata ,incheierile,hotararile;
         b) acte verbale ,orale:sustinerile verbale ale partilor.
   C) In functie de continutul lor distingem:
        a) acte de procedura care contin o manifestare de vointa :cererea de chemare in judecata ,intampinarea etc.
        b) acte de procedura care constata o operatiune procedurala :citatia;
   D) In functie de natura lor sau de locul de indeplinire actele de procedura sunt:
      a)acte judiciare :interogatoriul,pronuntarea hotararii etc;
      b)acte extrajudiciare :expertiza poate fi si extrajudiciara
  E) Dupa caracterul indeplinirii actelor de procedura distingem intre:
     a) acte de procedura obligatorii :majoritatea actelor indeplinite de instanta(hotararea judecatoreasca ,incheierea de sedinta etc.)
      b)acte de procedura facultative :ex-exercitarea cailor de atac
  F) In raport cu manifestarile de vointa ce concureaza la formarea actelor de procedura ,clasificam actele de procedura in:
       a) acte unilaterale :emana in general de la partile litigante si sunt facute indeosebi in vederea exercitarii unor drepturi procesuale,dar si instanta adopta o serie de masuri care reprezinta manifestari unilaterale de vointa(hotararile judecatoresti);
       b) acte bilaterale sau multilaterale:ex. cazul amanarii cauzei prin acordul tuturor partilor litigante ,cazul tranzactiei judiciare.

Aceasta ar fi o clasificare a actelor de procedura,iar acum trecem mai departe la cereri.
2.Cererile
Cererea este actul procedural prin care o persoana solicita concursul instantei in vederea ocrotirii drepturilor si intereselor sale legitime;
Conditii generale privind cererile-art. 148 C.proc.civ    
     a)de forma ,forma scrisa inclusiv prin inscris electronic;cererile facute in sedinta ,la orice instanta se pot formula si oral ,facandu-se mentiune despre aceasta in incheiere;
      de fond:mentiunile pe care trebuie sa le cuprinda orice cerere adresata instantelor de judecata :indicarea instantei careia ii este adresata ,datele de identificare ale partilor si ale reprezentantilor acestora (daca este cazul si adresa electronica,numarul de telefon,fax etc.),obiectul,valoarea pretentiei ,daca este cazul .motivele cererii,semnatura;daca cererea nu poate fi semnata la termenul la care a fost depusa sau la primul termen ce urmeaza,judecatorul va stabili identitatea partii printr-unul din mijloacele prevazute de lege,ii va citi continutul cererii si ii va lua consimatamantul cu privire la aceasta,facand mentiune in incheiere;
Cand cererea urmeazaa fi comunicata aceasta se va face in atatea exemplare cate sunt necesare pentru comunicare,inclusiv un exemplar pentru instanta.La fiecare exemplar al cererii se vor alatura copii(certificate de parte pentru conformitate cu originalul) ale inscrisurilor de care partea intelege sa se foloseasca in proces(art. 149-150 C>proc civ.).Cand cererea este facuta prin reprezentant ,se vas alatura dovada acestei calitati (imputernicire avocatiala,procura in original sau in copie legalizata ,acte de stare civila ,extrasul care atesta dreptul de reprezentare in justitie a reprezentantului persoanei juridice etc.).Cererea de chemare in judecata sau pentru exercitarea unei cai de ataceste conform art. 152 C. proc civ valabil facuta chiar daca poarta o denumire gresita.

Mai jos voi atasa cateva titluri de carti de drept procesual civil.
 Acesta este doar primul volum al profesorului Ioan Les.Tratatul ofera o analiza comparativa a solutiilor promovate de noua legislatie procesuala si a celor statuate in alte conduri europene ,dar si in raport cu reglementarile Codului anterior de procedura civila.Acest volum analizeaza principiile procesului civil,participantii,actele de procedura despre care am vorbit in 2 articole si chiar judecata in prima instanta.
Volumul al doilea al aceluiasi autor il continua pe primul care se opreste la judecata in prima instanta  si contine caile de atac in procesul civil,procedurile speciala,procedurile speciale dar si procedura civila internationala.Sunt doua carti foarte bine structurate si le recomand tuturor studentilor sau absolventilor unei Facultati de Drept intrucat este folositoare atat pentru examenele de semenstru dar mai ales pentru cei care vor sa sustina unul dintre examenele de admitere sau definitivare in profesiile juridice.
libris.ro%20

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Pacienta tacuta-Alex Michaelides

O privire asupra Drepturilor Copilului

Social-democratie si sindicalism