Norma juridica

In acest articol as vrea sa dezbatem cateva lucruri elementare dintr-o disciplina care se studiaza in primul semestru din anul I la orice facultate de drept ,este vorba despre Teoria generala a  dreptului.aici vom analiza norma juridica.
1.Notiune si trasaturi
norma juridica este elementul structural de baza al ordinii de drept ,cele doua notiuni aflandu-se intr-o relatie sistemica de parte la intreg si de aceea definirea normei juridice este strans legata de definirea dreptului obiectiv.Asadar in definitia normei juridice trebuie sa se regaseasca la nivel de unitate, toate  elementele constitutive ale definitiei dreptului ca sistem.
Norma juridica este o regula de conduita generala , impersoanala dar obligatorie ,care exprima vointa electoratului reprezentat de organul legislativ ,regula avand ca scop asigurarea ordinii sociale si care poate fi adusa la indeplinire pe cale statala,la nevoie prin constrangere.Este deci vorba de o regula de conduita ce stabileste comportamentul de urmat in raporturile dintre oameni ori in raporturile dintre acestea si societate.
Din definitia normei juridice rezulta ca ea are urmatoarele trasaturi:
           1.Are caracter general si impersonal.norma juridica este un etalon de conduita ,aplicabil in mod egal si continuu fiecarui individ ,fara a intelege prin aceasta ca toate normele de drept se adreseaza deopotriva tuturor subiectilor de drept.
          2.Are caracter obligatoriu.Intervenind in domeniile esentiale ale societatii,norma juridica nu poate fi lasata la liberul arbitru al subiectilor de drept,fiind impusa ,la nevoie,de stat prin constrangere.
          3.Are caracter tipic,adica formuleaza tipul,modelul de conduita de urmat de catre cei carora li se adreseaza
         4.Norma juridica este publica.pentru ca un comportament descris sa poata fi urmat,el trebuie adus la cunostinta indivizilor, facut public. Vointa legiuitorului ,este astfel transpusa intr-un text care este publicat in Monitorul Oficial.
2.Structura normei juridice.
Norma juridica este alcatuita din 3 componente si anume ipoteza,dispozitia si sanctiunea.
a)Ipoteza este partea normei juridice care precizeaza conditiile si imprejurarile in care aceasta se aplica,precum si categoriile de subiecti de drept carora norma li se adreseaza.
b)Dispozitia este elementul structural al normei juridice care stabileste conduita ce trebuie respectata,in conditiile si imprejurarile prevazute de ipoteza.
c)Sanctiunea este partea normei juridice care stabileste consecintele ce decurg din nerespectarea dispozitiei normei respective in imprejurarile stabilite de ipoteza ei ,precum si eventualele masuri pe care autoritatile competente le pot lua impotriva subiectilor de drept care a incalcat norma.
Vom mai discua despre acest subiect dar pentru a intelege mai bine aceasta tema vom atasa aici cateva carti care analizeaza anumite discipline ale dreptului.






Surprizele nu se opresc aici pentru ca libris.ro are o noua promotie.Aveti o reducere intre 20-85% la toate titlurile din categoria literatura beletristica.Aceste carti descriu fiecare in domeniul lor aplicarea normelor juridice.Doua din ele sunt din sfera Teoriei generale a dreptului ,una din sfera teoriei generale a obligatiilor si una din cea a dreptului comertului international.Accesati bannerul pentru ca promotia este valabila in acest sfarsit de saptamana.


libris.ro%20

Comanda de pe Libris.ro si te asteapta un City break

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Pacienta tacuta-Alex Michaelides

O privire asupra Drepturilor Copilului

Social-democratie si sindicalism