25 Decembrie-Nasterea Mantuitorului Iisus Hristos sau Craciunul

Noi,crestinii ortodocsi sarbatorim astazi nasterea Mantuitorului Iisus Hristos .Daca ne gandim la ceea ce scrie in Evanghelia scrisa de Sfantul apostol Ioan unde scrie :Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea incat a trimis pe singurul Sau fiu ca lumea care crede in El sa nu moara ci sa primeasca viata vesnica ” .Asadar Dumnezeu l-a trimis pe fiul Sau sa mantuiasca lumea.Iisus Hristos se naste din Fecioara Maria in Betleemul Iudeii prin lucrarea Duhului Sfant  ca sa se implineasca ceea ce a fost scris .Mantuitorul se naste,unde?Intr-o pestera.Nasterea Domnului este si cel dintai praznic imparatesc cu data fixa,in ordine cronologica din viata Mantuitorului  desi nu este la vel de veche precum Pastile sau Rusaliile care sunt in legatura cu sarbatorile iudaice.
 În unele scrieri despre Naşterea Mântuitorului se arată că Fecioara Maria trebuia să-l nască pe fiul lui Dumnezeu şi umbla, însoţită de Iosif, din casă în casă în Betleemul Iudeii, la opt kilometri de Ierusalim, rugând oamenii să-i ofere adăpost. Ajunsă la casa bătrânilor Crăciun şi Crăciunoaie, aceştia nu o primesc, iar Maria a intrat în ieslea vitelor, unde au apucat-o durerile naşterii. Crăciunoaia a auzit-o şi i s-a făcut milă, astfel încât a ajutat-o. Crăciun, supărat, i-a tăiat bătrânei mâinile. Crăciunoaia a umplut, însă, cum a putut, un ceaun cu apă, l-a încălzit şi l-a dus să spele copilul. Maria i-a zis să încerce apa şi, când a băgat cioturile mâinilor, acestea au crescut la loc. În altă variantă a poveştii, Maria suflă peste mâinile Crăciunoaiei şi acestea cresc la loc.Naşterea Mântuitorului Hristos este relatată în Evangheliile Apostolilor Matei şi Luca. În pofida micilor diferenţe, care întăresc veridicitatea celor relatate de cei doi, amândoi evangheliştii afirmă faptul că Hristos s-a născut în Betleem şi a crescut în Nazaret.

Evangheliştii menţionează faptul că Fecioara Maria l-a născut pe Hristos într-o „iesle”, fără a spune clar dacă locul acesteia era într-o „peşteră” sau într-un „staul”. Peştera ca loc în care a născut Fecioara Maria a fost menţionată după aproape un secol, de Sfântul Iustin Martirul şi Filosoful, dar şi în Protoevanghelia lui Iacov. Aceasta nu este o contrazicere, căci, după cum era obiceiul în acea vreme, casele se ridicau în faţa peşterilor care se găseau în zonă, astfel încât peştera să poată fi folosită drept staul pentru animale.
Biserica Naşterii Domnului din Betleem este una dintre cele mai vechi biserici ortodoxe din Ţara Sfântă, construită de Împărăteasa Elena în secolul al IV-lea şi refăcută de împăratul Justinian cel Mare, în secolul al VI-lea, aceasta fiind unul dintre cele mai importante locuri creştine de închinare.
Originea colindelor, texte rituale dedicate Crăciunului şi Anului Nou, nu este cunoscută cu exactitate în istoria românilor. Copiii merg la colindat, la casele frumos împodobite, cântând „Steaua sus răsare” şi „Bună dimineaţa la Moş Ajun!”, dar şi alte cântece, fiind răsplătiţi de gazde cu fructe, covrigi, dulciuri şi bani.
Aici voi adauga cateva carti deosebit de interesante:






libris.ro%20

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Pacienta tacuta-Alex Michaelides

O privire asupra Drepturilor Copilului

Social-democratie si sindicalism