3 carti care meritau mai multa atentie in 2017







Jonathan Safran Foer-Iata-ma

Cu mult umor, dar și cu adâncă melancolie, Foer construiește o poveste multistratificată. Focalizează lentilele camerei sale imaginare asupra unei familii evreiești din Washingtonul actual în interval de patru săptămâni și demolează, nivel după nivel, construcția existenței ei intime și sociale, până ajunge la sâmburele care-i alimentează viața și care se dovedește a fi mai fragil și mai vulnerabil decât și-ar fi imaginat. Julia, o arhitectă „care n-a construit niciodată nimic“, după propria caracterizare, și Jacob, soțul ei, scenarist de succes al postului HBO, dar neîmplinit profesional, trăiesc împreună cu fiii lor, Sam, Max și Benjy – trei copii cu personalități complexe și sofisticate –, în confortul metropolei americane, ducând o viața tihnită, îmbogățită de mici ritualuri laice, care-i definesc ca familie. Când, cu puțin timp înainte de ceremonia de bar mitzvah a lui Sam, Julia descoperă în telefonul soțului ei mai multe mesaje cu un conținut sexual explicit, totul sare în aer, scoțând la iveală o adevărată spirală a crizelor identitare.



Philip Roth-Contraviata 

Contraviata vorbeste despre oameni care isi transforma in realitate visurile de a trai o noua existenta, unii dintre ei mergind pina la a-si risca viata pentru a schimba ceea ce parea un destin ireversibil. Oriunde s-ar gasi, personajele din romanul lui Philip Roth sint permanent ispitite de perspectiva unei existente alternative care le-ar putea rasturna soarta. Cea care incearca sa desluseasca aceste vieti aflate in tranzitie este mintea romancierului Nathan Zuckerman. Inteligenta sa sceptica si invaluitoare calculeaza pretul platit in efortul de a schimba sansele individuale si de a remodela istoria, cititorul fiind purtat, intr-un periplu fascinant, din suburbiile New Jersey-ului pina intr-un sat englezesc traditional din Gloucestershire si dintr-o biserica londoneza pina in teritoriile ocupate.


 John Freely-Istanbul orasul imperial

Istanbul, fabuloasa capitala a Imperiilor Roman, Bizantin si Otoman, este singurul oras din lume care se intinde pe doua continente – o metropola cu o asezare magnifica, dupa cum scria candva un poet, „inconjurata de o ghirlanda de ape…“
Colonia greceasca a Bizantului a devenit in anul 350 Constantinopolul crestin, iar apoi Istanbulul islamic dupa cucerirea turceasca din 1453. In ciuda jafurilor, revoltelor si cutremurelor succesive, el a reusit sa isi pastreze atmosfera si farmecul fara pereche. Vreme de peste 2 000 de ani, calatori au venit pe aceste meleaguri, au ramas fascinati si au luat cu ei povesti despre minunatiile si secretele lui, despre desfatarile, dar si desfraurile lui. John Freely spune povestea orasului de la intemeierea lui pana in zilele noastre, surprinzandu-i atat parfumul vietii cotidiene, cat si ceremonialurile de la curte si intrigile. Eruditia istorica se imbina fericit cu relatarile pitoresti din scrierile diversilor autori calatori prin aceste locuri, precum si cu prezentari detaliate ale monumentelor ce fac gloria orasului de pe Bosfor.
 John Freely s-a nascut la New York in 1926. A intrat in marina militara americana la varsta de 17 ani, servind in cadrul unei unitati de comando in Birmania si China in timpul ultimelor luni ale celui de-al Doilea Razboi Mondial. A obtinut un doctorat in fizica la New York University in 1960 si a urmat studii postdoctorale la Oxford University. A predat fizica si istoria stiintelor la Boğaziçi Üniversitesi si a locuit la New York, Boston, Londra, Atena, Istanbul si Venetia. Este autorul a peste 40 de lucrari, printre care mai multe carti de istorie si calatorie ce au cunoscut un mare succes (Strolling Through Istanbul, Classical Turkey, Strolling Through Athens, Strolling Through Venice, Inside the Seraglio, Children of Achilles etc.). S-a stins din viata pe 20 aprilie 2017, numele sau ramanand sinonim cu memoria orasului Istanbul.

Ceea ce scrie pe banner e o promotie pe perioada 28-31 decembrie.Asadar nu ratati aceste carti.


 

cartepedia.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Pacienta tacuta-Alex Michaelides

O privire asupra Drepturilor Copilului

Social-democratie si sindicalism