Despre Mos Nicolae

Aseara l-am asteptat cu totii pe Mos Nicolae.Nu stiu pe cati i-a rasplatit cu minunatele sale cadouri si pe cati i-a ocolit,dar ceea ce eu vreau eu sa scriu in acest articol este de fapt despre sfantul al carui nume il sarbatorim astazi.Desigur ca v-ati dat seama,este vorba despre Sfantul Ierarh Nicolae.Sfantul Nicolae,ierarhul din localitatea Mira este cel mai cunoscut si iubit sfant al Bisericii Ortodoxe Romane.S-a nascut in jurul anului 280 d. Hr in localitatea Patara Lichiei si trecut la cele vesnice in jurul anului 345 d.Hr in localitatea Mira,situata astazi in Turcia,acest sfant s-a facut pe sine chip al smereniei si al saraciei,slujind lui Dumnezeu si semenilor sai nu numai pana in ultimul ceas al vietii sale,ci si pana astazi.
libris.ro%20



Desi a fost cunoscut si iubit inca din timpul vietii sale, savarsind nenumarate minuni, ierarhul din Mira incepe sa fie cinstit mai ales incepand cu secolul al VI-lea, la peste doua sute de ani de la adormirea lui in Domnul, cand numele sau apare mentionat intr-un martirologiu roman. In acelasi secol, episcopul Nicolae din Pinara inalta o biserica inchinata Sfantului Nicolae din Mira Lichiei.
 Desi papa Nicolae I al Romei zideste un mic altar inchinat Sfantului Nicolae in secolul al IX-lea, abia incepand cu secolul al X-lea cultul sfantului din Mira incepe sa se raspandeasca puternic in Apus. O ctitorie de seama in aceasta privinta este biserica bizantina din Burtscheid (langa Aachen, Germania), zidita de Oton al III-lea, care este asezata sub ocrotirea Sfantului Ierarh Nicolae.

Treptat, sfantul din Mira a inceput sa aiba parte de un cult tot mai accentuat. Astfel, multe dintre bisericile inchinate sau nu acestuia au fost impodobite cu un ciclu intreg de fresce biografice infatisand principalele momente din viata sfantului.
In randul frescelor intitulate sugestiv "Viata Sfantului Nicolae" apar scene precum: nasterea sfantului; sfantul invatand carte, langa educator; hirotonia sfantului intru diacon; sfantul arunca bani in casa celor doua fete sarace; hirotonia sfantului intru preot; sfantul invie un corabier; hirotonia sfantului intru episcop; sfantul in temnita, primind Evanghelia de la Hristos si omoforul de la Maica Domnului; sfantul taind un copac in care sedeau diavoli; sfantul scapand de la moarte pe cei trei tineri; sfantul daramand o capiste idoleasca; sfantul aparand in vis imparatului Constantin si lui Avlavie; adormirea sfantului.Astazi, ierarhul din Mira este este cunoscut in toata lumea, fiind mult cinstit si iubit de credinciosii de pretutindeni. Precum odinioara Sfantul Nicolae si-a pus sufletul pentru poporul sau, tot asa si astazi, el isi inalta rugaciunea cea cu indrazneala pentru nevoile tuturor celor care-l cauta cu credinta.
carturesti.ro%20 Aceasta este viata sfantului pe care il cinstima astazi.Dar oare de catre cine este acest sfant cunoscut azi sub numele de Mos Nicolae cel mai iubit?Ati ghicit este foarte iubit de catre copii,carora in fiecare an  in seara de 5 spre 6 decembrie le umple ghetutele cu cadouri.Desi e pe sfarsite si aceasta zi eu voi posta aici cateva carti foarte interesante pentru copii .
1.Una la care m-am gandit este "In cautarea sufletului Craciunului ",care sper sa va placa ,intrucat mai este foarte putin timp si vine si sfanta sarbatoare a Nasterii Domnului.
Aceasta este coperta,iar cartea se gaseste aici si are si o reducere de pret de 90%:https://goo.gl/FQeTLW
2.M-am gandit sa mai adaug aici un basm care mie mi se pare foarte interesant.el se numeste "Micul Rege Decembrie ".

Cartea o puteti gasi chiar aici:https://goo.gl/j6AGS3
3.Voi mai adauga aici pentru cei mici un fel de joculet care contine 50 de carduri cu animale(perechi cap-corp),denumiri bilingve in romana si engleza ,pictograme pentru sortare facila si alte informatii.
Cam asa arata acest mic joculet,acesta este ambalajul,iar el se gaseste aici:https://goo.gl/1DptFn



 
cartepedia.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Pacienta tacuta-Alex Michaelides

O privire asupra Drepturilor Copilului

Social-democratie si sindicalism