Amurgul marinarului

carturesti.ro%20 A fost considerat de catre cotidianul ,,Te Times " cel mai bun roman al lui Mishima si unul dintre cele mai mari ale secolului trecut.

Romanul Amurgul marinarului a fost ecranizat în 1976 de Lewis John Carlino, cu actorii Sarah Miles și Kris Kristofferson, titlul filmului fiind The Sailor Who Fell from Grace with the Sea, iar în 1990 a avut premiera spectacolul de operă Das verratene Meer, pe muzica lui Hans Werner Henze, după un libret de Hans-Ulrich Treichel. În 2006, o nouă punere în scenă, de data aceasta pe un libret în japoneză și purtând titlul original Gogo no eikō, a fost prezentată la Festivalul de la Salzburg.

Noboru are 13 ani, locuiește la Yokohama cu mama lui, Fusako, și e orfan de tată. Își exersează de câte ori are ocazia propria insensibilitate – „inima dură a unui adolescent“ – și face parte dintr-o bandă de băieți sălbatici care resping lumea adulților ca fiind iluzorie, ipocrită și sentimentală. Când în casa lor se instalează un ofițer de marină, Ryūji, care renunță la mare pentru frumoasa Fusako, Noboru și întregul grup consideră că viața acestuia și-a pierdut sensul.
Romanul spune o poveste foarte complexă cu surprinzător de puţine personaje. Noboru este tânărul de treisprezece ani care face parte dintr-o bandă de băieţi răi, a cărui mamă începe o aventură cu un marinar pe nume Ryuji, Noboru neavând tată. Ceea ce este interesant este că opiniile scriitorului Yukio Mishima sunt foarte clar conturate de gândurile şi dialogurile celor doi bărbaţi şi nu numai, opinii despre onoare, despre glorie, despre adevăr şi putere. Poeticitatea romanului este indiscutabilă, scenele descrise sunt de un lirism răvăşitor, dar pe masura ce romanul inaintează, atmosfera devine din ce în ce mai sumbră. Un roman japonez tipic, încântător şi răvăşitor în acelaşi timp.Este o carte foarte interesanta care se gaseste exact aici:https://goo.gl/opvhpE


elefant.ro%20

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Pacienta tacuta-Alex Michaelides

O privire asupra Drepturilor Copilului

Social-democratie si sindicalism