Calea spre iluminare
TENZIN GYATSO, al 14-lea Dalai Lama, este liderul spiritual al poporului tibetan. S-a nascut la 6 iulie 1935 in Taktser, un satuc din nord-estul Tibetului. La varsta de doi ani, a fost recunoscut drept reincarnarea predecesorului sau, al 13-lea Dalai Lama, fiind, prin urmare, incarnarea lui Avalokiteshvara, Buddha al Compasiunii. La varsta de patru ani si jumatate a fost adus la Lhasa si instalat pe tron in calitate de sef suprem temporal si spiritual al Tibetului. Si-a inceput educatia monahala la varsta de sase ani si a obtinut doctoratul in filozofie budista la varsta de 23 de ani. In 1950, la un an dupa invadarea Tibetului de catre China, a fost chemat sa-si asume puterea politica. Patru ani mai tarziu, a mers la Beijing, pentru negocieri de pace cu liderii chinezi. In cele din urma, in 1959, dupa invazia trupelor chineze in Lhasa, a fost fortat sa plece in exil. De atunci, traieste in Dharamsala, in nordul Indiei, acolo unde se afla sediul puterii administrative tibetane.
De-a lungul timpului, Sanctitatea Sa Dalai Lama a intreprins calatorii in peste 62 de tari si a purtat dialoguri la cel mai inalt nivel cu lideri ai lumii politice, lideri religiosi, dar si cu personalitati ale lumii culturale si stiintifice, pledand, de fiecare data, pentru iubire, nonviolenta, compasiune si ecumenism. In semn de recunoastere a neobositei sale stradanii, in 1989, i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Pace.
In martie 2011, Sanctitatea Sa a anuntat ca se retrage din functia politica in favoarea unui reprezentant ales democratic, ramanand insa liderul spiritual al tibetanilor.style="background-color: white; font-size: 13px;">JEFFREY HOPKINS este, de mai bine de un deceniu, interpretul lui Dalai Lama. Autor a peste 35 de carti si traduceri, este profesor emerit de studii tibetane si budiste in cadrul Universitatii din Virginia, unde a si intemeiat cel mai mare program academic dedicat acestui domeniu spiritual.
Adevarata fericire tine de lumea interioara, nu de circumstantele exterioare! Sanctitatea sa Dalai Lama demonstreaza ca spiritualitatea trecutului ramane vesnic vie si ca practicile budiste sunt cea mai buna solutie a provocarilor cu care ne confruntam.
Calea spre iluminare ne va transforma perspectiva sufleteasca, oferind metoda unei evolutii spirituale care elibereaza de suferinta si de emotiile distructive produse de dorintele necugetate, de ura si de ignoranta.
Dincolo de diversitatea religiilor, altruismul, compasiunea, generozitatea si bunavointa sunt esentiale. Daca renuntam la aparente, daca alegem sa cultivam virtutea, vom descoperi adevarata natura a lucrurilor, ne vom elibera din ciclul incontrolabil al nasterii, imbatranirii si mortii si vom dobandi iluminarea!
Cartea este deosebit de interesanta si se gaseste aici:https://goo.gl/Ta9rtQ
Comentarii
Trimiteți un comentariu